vrijdag 4 maart 2016

Inwijding (Divergent)

In de toekomst is de wereld verwoest door een oorlog. Een stad, toekomstig Chicago, is nog vrijwel goed overgebleven. Er wonen mensen. Om de vrede te bewaken hebben ze de stad in vijf groepen verdeeld: Eruditie, dat zijn de mensen die waarde hechten aan technologie en kennis, Vriendschap, die zijn altijd aardig en zien overal iets positiefs in, Oprechtheid, dat zijn mensen die altijd de waarheid vertellen, ook al zou je dat liever niet willen, Onverschrokkenheid, dat is een soort van de politie van de stad. En Zelfverloochening, dat zijn de mensen die de anderen altijd helpen en die totaal niet ijdel zijn. Als je bij geen van deze groepen hoort, ben je Factieloos. Je leeft op straat en hebt helemaal niets.
Alle kinderen die zestien jaar zijn moeten een test afleggen om te kijken in welke groep je thuishoort.
Beatrice Prior leeft in Zelfverloochening en is zestien jaar. Ze gaat dus binnenkort kiezen in welke groep ze wil leven. Ze wilt niet weg bij haar familie, maar ze vindt het nog erger om te blijven. Als ze de test aflegt, komt ze tot een verschrikkelijke conclusie; ze hoort bij meerder facties. Dit noemen ze Afwijkend. Afwijkenden worden vermoord omdat mensen denken dat ze een groot gevaar vormen voor het bestuur. Als Beatrice de volgende dag moet kiezen tussen de groepen twijfelt ze. Ze heeft Onverschrokkenheid jaren bewonderd, maar ze kan niet kiezen tussen haar familie. Ze kiest voor Onverschrokkenheid. Als ze daar aankomt blijkt het dat ze ook nog kan afvallen en Factieloos kan worden.
Ze komt erachter dat de Erudieten een plan smeden om de Afwijkenden uit te roeien. Ze gaat de strijd aan. Maar zal ze dit overleven?

Het is geschreven door Veronica Roth.

Ik vind het een super mooi en spannend boek. Vanaf bladzijde één wordt een herkenbaar personage beschreven dat moet kiezen tussen haarzelf en haar familie. Het is goed te volgen en goed geschreven.

Het is aan te raden aan mensen die van actie en sience fiction houden. Het boek is 12+.
Er zijn nog twee vervolgen geschreven: Opstand en Samensmelting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten